The opinions expressed on this blog are the personal views of Andreas Kjernald and do not reflect the positions of either the UMC congregations in Skien or Hvittingfoss or the UMC Norway.

tisdag 31 januari 2023

Teologiverkstad, del 2 - enkla korrigeringar till dåliga teologiuttalanden

För dom allra flesta är teologi en helt okänt och förlegat område, ungefär som alkemi eller astrologi. Många håller på med det, eller gjorde det för länge sedan, men deras relevans för ett modernt samhälle är näst intill obefintlig. Jag tror det är så det uppfattas i våra nordiska länder. 

Samtidigt så är det med teologi som med många andra akademiska områden och ämnen, deras relevans märks indirekt. När jag växte upp var det populärt med "gender studies" och "feminism studier" på högskolorna, kanske på allvar för första gång. Det tog 20-30 år och så fick vi doktorsavhandlingar om tågstationers patriarkala design och män som tävlar i kvinnornas 50m frisim, och vipps var 150 år av jämlikhetsarbete utraderat.

Vem trodde det 1995?

Teologi märks "på gatan" långt efter att den själv tycker att den har nått ett genombrott. Den kolossalt dåliga liberalteologin fick sin början av 1900-talet men har först nu gjort sig känd i "vardagskyrkan" när man har biskopar som förnekar Marias jungfrufödsel av Jesus eller ändrar "Fader Vår" till något könsneutralt eller stolt proklamerar att Helvetet inte finns. Det tar tid för akademiska teorier att landa på första sidan. 

Det som är ironiskt med teologi är att det är det vanligaste akademiska ämnet i samhället. Alla är teologer. Alla som säger att dom inte tror på Gud gör ett teologiskt uttalande. Alla ateister gör det och alla New Age människor gör det och alla andra gör teologi. Man kan inte vara människa utan att vara teolog och jag tror inte det är en slump. Problemet är bara att det finns god och dålig teologi, och precis som med gender-studierna som uppenbarligen har spårat ur så leder dålig teologi till helt fel slutsatser, om än inte lika fel som "patriarkala tågstationer".

Teologi är en karta av verkligheten. Dålig teologi är dålig kartläsning och leder dig vilse, god teologi leder dig rätt. Här följer några exempel på dålig teologi jag har hört det senaste och som behöver rättas till. 

Gud är inte, eller kan inte vara, allsmäktig: Jag har svårt att förstå denna, särskilt med tanke på att det var en präst som sa det. Det är själva grundtanken i att det bara finns en Gud. Vidare är det också det första adjektivet i den trosbekännelse som alla kristna bekänner sig till (Apostoliska trosbekännelsen, som börjar med "Jag tror på Gud Fader den allsmäktige, skapare av Himmel och jord...). Bibeln är så tydlig på denna punkten att det är orimlig tolkningsgymnastik att inte hitta det. Att det ibland kan vara svårt att se hur Gud kan vara allsmäktig är en sak, till exempel varför en olycka eller sjukdom inte stoppas, men att hävda som sant att Gud inte är allsmäktig är bara svagt. Jag har svårt att korrigera denna på ett avancerat sätt och kan bara säga att Gud är allsmäktig, punkt slut, oavsett hur det ser ut. Läs Jobs bok.

Jesus är inte den enda vägen till Fadern: Igen, svårt att korrigera detta med något djupare än ett enkelt, "- Jo, det är Han för det var det han sa". Många tycker att det är trångsynt och alldeles för svart/vitt. Dom allra flesta påstår sig trivas bäst i det grå spektrumet där ingen vet någonting med säkerhet, förutom att ingen kan veta något med säkerhet. Men där är onödigt att vara. Vad är det för Gud man tror på som inte skulle kunna kommunicera med sin egen skapelse på ett förståeligt sätt? Att gömma sig i det grå är fegt och ett tjänstefel för dom som själva inte vet och därför insisterar på att ingen annan heller vet något.

Syndafallet var något positivt för där blev människan autonom och fick kunskap: Detta är by far det dummaste jag har hört inom teologins värld. Det Bibeln säger är, "For as by a man came death, by a man has come also the resurrection of the dead. For as in Adam all die, so also in Christ shall all be made alive." Hur svårt kan det vara? Att hävda att bryta Guds lag, gömma sig för Gud, få straff av Gud och acceptera Frestarens alternativ som något positivt är så svårt att förstå att det måste krävas gigantiska missförstånd (eller kunskaps-glapp) hos den som tror något sådant. Självklart var Adam och Evas synd katastrofal för mänskligheten och fick varenda en av oss att hamna i "-Var god tag vänster vid den Stora Vita Tronen på Domedagen" gruppen. Utan Syndafallet, inget kors. Kom igen...

Jag läser och/eller predikar inte från Gamla Testamentet längre: Också en klassiker bland teologins misstag. Den som inte läser eller predikar från GT har ytterst små möjligheter att förstå vem Jesus var/är och varför han gjorde och sa det han gjorde. Att dumpa GT är den äldste heresin (villoläran) när Marcion klippte bort det (och dom flesta böckerna i NT) därför att hans Gud inte kunde vara så som GT beskrev Honom. Dom som klipper bort GT är fast i hubris fällan, om dom inte strävar med att nå ett tresiffrigt IQ. Bara för att person A i vår tid har en Gudsbild som kraschar lite med den Gud som GT beskriver så är det ju uppenbarligen höjden av hubris att hävda att just hans/hennes Gudsbild är den korrekta. "Gud verkar så sträng eller ond eller arg", påstår många som inte läser eller predikar från GT...utan att reflektera över Jesus ord om Domedagen eller det faktum att Jesus är lika mycket Gud som Fadern och således är överallt i GT, precis som Anden och Fadern...och således är densamme igår, idag och i evighet. GT är inte alltid lätt men tack och lov att kyrkan tidigt förstod hur viktigt det var. Bara en sådan liten sak att dom första kristna, och Jesus själv, läste och predikade GT och argumenterade för Jesus utifrån GT. Ironiskt att så många nu för tiden skulle göra tvärtom och klippa bort GT för att man tror att det hindrar folk att se den "snälla och goda Jesus". 


Dessa, och många andra, teologiska påståenden är exempel på dålig teologi som måste korrigeras. Inte av min smarthet men av kyrkans historiska minne. Det har alltid varit tendenser hos vissa att Ctrl-X i teologiens värld när man inte förstår eller är enig, men eftersom teologi, som många andra områden, tar tid att sippra ner till "mannen på gatan" så är det lika bra att jag tar chansen här och nu och gör vad jag kan så att vi slipper dras med teologins variant av knäppa teorier á la "patriarkala tågstationer" och istället hittar rätt väg, precis som Gud tänkte när han kommuncierade med oss. Livet är svårt nog utan dålig/grå teologi.


Det får räcka för denna teologiverkstaden. Misströsta inte, det kommer säkert flera.




måndag 23 januari 2023

Teologiverkstaden, del 1 - vem bestämmer vad som är rätt tro?

Min fru har en mer eller mindre reell dröm om att mitt under en söndaggudstjänst, under min predikan, ställa sig upp i kyrkbänken och säga "- Det är vad du tror!"...på skoj.
Ännu har det inte hänt men vi får se hur det går. 

Jag tror hennes humor, omedvetet, har hittat kristenhetens svaga punkt. Vem har egentligen rätt tro?

Den svenske ärkebiskopen skrev nyligen en krönika i Dagen (Sverige) där han bland annat skrev att "ingen vet ju egentligen hur det ligger till". Jag skulle tro att många tycker det låter ödmjukt och modernt, inte så där dogmatiskt och gammaldags. Post-modernismen i ett nötskal. Alla får pris och alla blir nöjda.

Det ärkebiskopen antagligen känner till men undlåter sig att skriva är att hans påstående endast reflekterar hans uppfattning om verkligheten, han vet ju inte. Post-modernismen fungerar så för alla som prenumerar på den. Den baserar sig inte på fakta eller ens vetenskap eller tradition utan på individens uppfattning och känsla. 
Ett exempel: Vetenskapligt och Bibliskt finns det bara två kön. Samtidigt är det en trend nu som nästan uppfattas som självklar bland en hel del människor att kön är flytande och det finns massor och man kan byta och välja själv. Filmen "What is a woman?" sätter det på sin spets...för ingen i dokumentären kan svara på denna mest fundamentala fråga. Det väljer alla själva fast ingen vet vad det är man väljer...

Sådana galskaper kan bara existera i ett samhälle där att inte veta är en dygd och där relativism har ersatt objektiv sanning som norm och målsättning.
Detsamma gäller absolut inom kyrkan och på många sätt tror jag Reformationen var gnistan som gjorde att vi nu har denna "dumpster fire".

Så då, till sist, till dagens fråga. Hur besvarar man dålig teologi i ett sådant samhälle? Finns det någon som kan säga "Nej, där har du fel." eller "Nej, så är det inte." och vem är det i så fall?

I en kyrka utan påve kan svaret bara bli, något tragikomiskt,"-Så har vi alltid trott förut." Alla som har varit aktiva inom frikyrkan har lärt sig att tycka väldigt illa om detta uttryck, ofta på goda grunder då det har använts för att kväva varje minsta förslag och förändring...men det finns såklart en uppenbar skillnad här. Uttrycket som ingen tycker om är "-Så har vi aldrig gjort förut" men det jag tänker på är "Så har vi altid trott förut". Ser du skillnaden?

Rätt tro måste vara den tro som har överlevt mer eller mindre oförändrad sedan Jesus tid. Allt nytt är suspekt och sannolikt fel, något som går på tvärs med hur hela vårt samhälle fungerar. Allt nytt är ju alltid bättre, tänker man utan att tänka. En ny mobiltelefon är säkert bättre än en äldre, men det har givetvis inget att säga till om ifall en ny tro är bättre, eller mer sann, än den gamla.

Detta är inte ett nytt problem. Tidigt insåg kristendomen att "Det står så i Bibeln!" inte räcker. Alla heretiker har alltid hävdat att dom har Bibeln på sin sida, allt ifrån Arius användande av texten att "Jesus är den förstfödde..." för att hävda att Jesus var en skapelse, till dagens långt sämre exegetik när man påstår att David och Jonatan var homosexuella älskare.
Poängen är att det krävs något mer än Bibeln för att bestämma vad som är rätt eller fel tolkning/förståelse av texten. Bibeln är grunden och utgångspunkten och skiljepunkten men vems tolkning bestämmer.

Utan en påve och speciellt när dom allra flesta inte kan eller läser sin Bibel finns det bara ett alternativ...och det "uppfanns" av en munk på 400-talet, Vincent of Lerins. Hans uttryck "Det som har trotts av all, på alla platser och genom alla tider" är ett litmustest för att hitta rätt tro. Det använde också när kyrkan växte och spred sig utöver världen. Kanske trodde man i Alexandria att Jesus inte var Gud, men då kunde man lätt peka på att det har kristna gjort överallt annars, genom alla tider och bara enstaka personer. Jesus är Gud, således.

Alla doktriner och dogmas måste klara detta...och det gör till exempel inte dagens hysteriska favorittema, homosexualitet. Alla kristna har, på alla platser och genom alla tider, trott att mänsklig sexualitet är, som rätt tro, mellan man och kvinna i äktenskapet. Punkt. Därför måste dagens förslag till ändring av kyrkans lära falla. Den klarar inte "så har kyrkan/kristna alltid trott".

Det som är grundläggande för ett sådant förhållningssätt är att Jesus och lärjungarna hade den sanna tron och vi har den inte. Tvärtom mot allt annat i vårt samhälle så måste kyrkan alltid se tillbaka till Jesus och inte framåt mot en "bättre" framtid. För kyrkan och kristna är det alltid att hitta tillbaka till Jesus och lärjungarnas tro, inte vår egen. Och nej, Anden leder oss inte in i nya sanningar som inte har funnits förut. Den leder oss in till det som Jesus sa som lärjungarna inte förstod. Alltså, inte söka sann tro utåt men ner på djupet i det Jesus redan har sagt och undervisat.

Teologiverkstaden återkommer.

ShareThis