The opinions expressed on this blog are the personal views of Andreas Kjernald and do not reflect the positions of either the UMC congregations in Skien or Hvittingfoss or the UMC Norway.

onsdag 26 oktober 2011

Ateisternas frågor till pastorn-svar på fråga 1

Här är fråga 1: Why is God called loving or merciful when, in the Old Testament's stories of the Israelite conquest, he specifically orders his chosen people to massacre their enemies, showing no mercy to men, women, even children and animals? På svenska blir frågan ungefär: Varför kallas Gud för full av nåd när han i Gamla Testamentet under erövringen av Israel beordrar specifika massakrar av män och kvinnor och även barn och djur?


Svar: Om vi bortgår från att frågan verkar anta att det är grymmare att döda ett djur än en man eller kvinna är det viktigt att vi först och främst definierar frågan och dess termer samt att vi verifierar om det är sant. Eftersom frågan inte är specifik blir det ett mer generellt svar.
Det är sant att Gud beodrade sitt förbundsfolk att döda en stad eller en region ibland. Det är viktigt att komma ihåg följande:
1. Det var inga oskyldiga människor som skulle dödas. Det var ett mycket moraliskt förfallet folk som skulle erövra Israel och göra saken kort med dom ifall dom fick leva. Deras synd hade nått sitt mått.
2. Landet var Guds att ge till vem som helst och folket som bodde där hade fått sin chans att leva rätt. DEt var genom Israel som Gud skulle ge världen frälsning och även Jesus. Det var viktigt att dom fick en möjlighet att överleva.
3. Gud är full av nåd men han är inte Jultomten. Han ger nåd men han ger också dom. Allt folk får nåd men nåd utskrattad och/eller förnedrad straffas. Folket som Gud ville att Israeliterna skulle förgöra hade fått nåd i hundratals år att ändra sig och leva rätt. Israeliterna fick genom sin speciella roll som förbundsfolket ingen räkmacka. Dom fick genomlida och tjäna som ett exempel på Guds nåd men även Guds dom. Deras lidande fick inget slut eftersom de inte slutade upp med sina idiotiska upptåg.
4. Det är ingen slump att frågan bara nämner Gamla Testamentet för de flesta tror att Gud vad ond och arg där men ändrade sig (eller blev en annan Gud) i Nya Testamentet. Jag undrar hur dessa tänker kring Uppenbarelseboken.


Dessa var några generella svar eftersom frågan inte var särskilt detaljerad. Vi ska inte anta att vi vet allt om hur situationen var i Gamla Testamentet eller i en viss situation. Om vi läser sammanhanget så ser vi att Gud kallas full av nåd för det är så han har upplevts genom historien. Det är en Gud full av nåd som ger syndare en chans att vända sig till Gud. Det är samma Gud som inte tillåter att något hindrar eller stjälper hans folk och leder dom i fördärvet...precis som fäder och mödrar gör på jorden. Skulle Gud göra mindre?4 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Det där håller väl inte?

Hur ska du veta vilka Gud säger åt dig att döda?
Vem kan ta på sig att vara "Guds röst"?

Historien är full av folk som startat krig i Guds namn. Hur ska jag veta vem av dem som Gud talat till på riktigt?

Jag väljer nog hellre Jesus väg och vänder andra kinden till…

Andreas Kjernald sa...

@Onkel Olof-tack för din kommentar. Jag tänker följande:
1. Det är möjligt att det inte håller men dina invändningar har inget med mina svar att göra utan handlar om något helt annat...nämnligen hur man kan höra Guds röst och hur man vet det. Det är en helt annan fråga.
2. I de fall det handlar om var det typ Moses eller Josua som talade om för folket vad Gud hade sagt...ganska säkra typer att veta vad Gud säger, eller hur?
3. Detta är inte detsamma som att alla som säger att "Gud har sagt..." talar sanning. Historien om inte annat visar att detta handlade om enstaka och specifika tidpunkter. Likaså Bibeln.
4. Om du tror på Bibelns Jesus tror du också att det var Jesus som fanns i Gamla Testamentet (där det står "Gud") och således var det Jesus (och Fadern och Anden) som talade om för t.ex. Moses vad han ville. Jesus är Gud och således evig. Dessutom är Jesus långt ifrån den mysfarbror många påstår att han är. Hur tänker du inför det Jesus säger när han kallar folk för huggormars avföda, när han säger att det hade varit bättre att vissa människor inte hade fötts, när han delar ut kvarnstens priset att hänga kring människors halsar för att sänka dom i havet, att människor som trodde att dom tjänade Jesus inte kommer in i himmelriket? Jesus väg är Guds väg och Guds väg är att det finns en gräns för synd och det finns en gräns för tålamod. En vacker dag är det ridå.

En blogg är inte så bra på att föra en sådan här diskussion om ateism och apologetik (trons försvar) men det är ett litet försök.

Onkel Olof sa...

Kanske skulle det finnas en frågespalt "Buddhistens frågor till pastorn". Jag har lite svårt att se en Gud som uppmanar till våld, och ännu svårare att se Jesus göra det.

Jag kan förstå Gud som han presenteras i Jobs bok, och jag kan förstå att svält och död är svårtolkat som gott när man lever så kort tid som vi människor gör. Men att vi ska uppmanas att gå emot dom heliga buden är paradox i mina ögon.

Andreas Kjernald sa...

Jovars, paradoxer ser det ut att finnas gott om...men jag tror inte att detta ät en paradox. Svårt? Ja.

Vilket heligt bud går dom emot? Guds budord förbjöd mord, inte att döda någon. Det är viss skillnad och Bibeln är tydlig med den. Men jag påstår inte att det altid lätt att förstå och tro på en Gud som Bibelns Gud...vilket ironiskt nog är ett skäl att tro att texten är autentisk. Vem skulle hitta på en sådan Gud?

Spekulerar vi dessutom fritt förlorar vi själva kärnan i kristendomen. Den är en unikt historisk religion. Sammanhanget spelar en avgörande roll. Jesus bad t.ex. lärjungarna att fixa fram svärd. Varför? Hur har det förståtts i historien där kristendomen har överväldigat förespråkat fred?

Det är svårt att se hur det hänger ihop ibland och tyvärr måste jag citera en i Sverige avskydd man...Donald Rumsfeld: "vi går till krig med den arme vi har, inte den vi vill ha." vi har den Gud Bibeln visar oss, ingen annan.
Dock är det bra att komma ihåg att Gud är nåd före han är vred...och mycket hellre och mycket mer nåd än vrede. Men snälla och goa Jesus är också han som ska döma jordens invånare en dag...fantastiskt att han ger oss chansen till nåd först.

ShareThis