The opinions expressed on this blog are the personal views of Andreas Kjernald and do not reflect the positions of either the UMC congregations in Skien or Hvittingfoss or the UMC Norway.

onsdag 18 september 2013

Det är svårt att tro på Gud

Det är inte konstigt att det är svårt att tro på Gud och således inte konstigt att det inte är så många som gör det. Vi lever ju trots allt i en tid då de flesta inte tror på Gud i någon meningsfull betydelse.

Att tro på Gud och besvikelse hör ofta ihop för många. Jesus presenteras som fantastisk och underbar och livet med honom kommer att bli så mycket bättre än det var...men så är det inte. Jesus säger själv att livet som hans lärjunge, mer om det om en stund, sannolikt kommer att bli svårare. Många skulle säga att ett liv med Jesus som bara rullar på utan motstånd inte är ett liv med Jesus utan bara ett liv som alla andra, fast med lite andlighet på sidan. Som en extra sås till dina McDonalds nuggets. Trevligt men inte särskilt meningsfullt eller betydelsefullt.

Att vara en lärjunge till Jesus är för de allra flesta något obegripligt, inte minst på grund av att ordet "lärjunge" mer eller mindre har upphört att existera i det svenska språket utanför kyrkliga sammanhang (ungefär som ordet "frälst"). Men även om man skulle förklara vad orden betyder blir det inte mycket bättre, då lärjunge betyder någon som följer en annan. Det är liksom anti hela vår förståelse av hur världen fungerar. Man följer ingen annan än sig själv.

Detta är en del av varför det är svårt att tro på Gud. Att han inte syns eller hörs, att man inte kan verifiera honom i ett laboratorium eller att livet verkar fungera bra utan Gud är alla skäl nog för många att inte tro på Gud...men jag undrar om det inte ligger djupare än så. Jag tror att många inte tror på Gud, eller är besvikna på Gud, därför att det handlar om att man måste välja en helt annan värld och verklighetsuppfattning än vad man är van vid. Det var inte för inte som Gud själv i Jesus hade så otroligt svårt att kommunicera med oss människor. Vi är så annorlunda än vad vi var och är skapta till att vi inte ens känner igen vår skapare.

Om vi inte kunde tro på Gud när vi kunde se och höra honom och se honom göra mirakel och sprida radikal godhet...hur kan vi då tro på honom idag? Det är svårt...men det går om man vill.

Inga kommentarer:

ShareThis