The opinions expressed on this blog are the personal views of Andreas Kjernald and do not reflect the positions of either the UMC congregations in Skien or Hvittingfoss or the UMC Norway.

lördag 6 november 2010

En starkare passion

En av de mest inflytelserika citaten för mig kommer från St. Thomas Aquinas, en av Kyrkans allra främsta teologer genom tiderna. Enkelt översatt är citatet följande: För att övervinna en syndig passion (eller en icke-Gud passion) är det bästa (eller enda) sättet att erbjuda en starkare rättfärdig passion.
Ett exempel: om en gift man underhåller en osund passion för kvinnor utanför äktenskapet är det bästa sättet att få mannen att sluta upp med dessa kvinnor och sin passion till dom att visa och hjälpa mannen att se sitt äktenskap med nya ögon så att det blir mer intressant/passionerande än andra kvinnor.
Ett annat exempel: Om människor lever i synd är det bättre att visa och förkunna en Gud som är långt mer attraktiv än synden. Först då, när människor är mer intresserade av Gud än synd, är det möjligt för dom att visa på vad Paulus och Petrus och Jesus och alla andra så tydligt säger leder till död. Men man börjar alltså inte med att visa att synden leder till död (förutom kanske i vissa speciella fall) utan att visa att Gud är bättre än synden.

Detta är om än lite svårförklarat en perfekt bild (som dessutom är Biblisk(!)) på hur vi kan gå till väga med att nå vår omvärld med evangelium. Om inte vi är fullständigt och härligt berusade av Gud är det osannolikt att vår omvärld blir intresserad av Gud. De kan möjligtvis bli intresserade av våra kyrkor, men det är inte riktigt poängen med vad vi gör, eller hur?
Vi måste visa världen med våra liv att Gud är bättre än synden och detta inte enbart med att hävda att vi har ett inre "lugn". Det har vi men det är så kapat uttryck att vi endast kan visa det och inte säga det. Hur är det t.ex. med vårt inre lugn när vi blir kritiserade eller motarbetade eller vårdslöst omkörda på motorvägen? Det som bäst främjar och hjälper oss kristna som förstår detta nödvändiga är nödvändigt och absolut väsentligt. Allt annat är av sekundärt värde och det är här, på denna punkt, som jag tycker det är så viktigt att hålla fast vid den teologi som hjälper oss förstå detta, Helgelsen...ett annat kapat uttryck som idag betyder "tillväxt" men som egentligen betyder heliggörande.

Det är därför teologi, doktriner, är så väsentliga. De är inte påhittade tvångströjor uppdiktade av gamla vita män för hundratals år sedan. Teologi är nyckeln till denna passion där Jesus bor i oss och som övervinner all annan passion. Teologi är vår karta på den smala stig som leder till Jesus och där Jesus kan göra med oss vad han gjorde med lärjungarna...dessa klantar som älskade världen ut ur synden och in i Gud.

Kan dom kan vi.

Inga kommentarer:

ShareThis