The opinions expressed on this blog are the personal views of Andreas Kjernald and do not reflect the positions of either the UMC congregations in Skien or Hvittingfoss or the UMC Norway.

måndag 11 oktober 2010

Varför vill ingen bli frälst längre?

Ja, det är frågan. Jag har jobbat i ganska många år på två olika kontinenter med försäljning av olika slag, allt ifrån telefonförsäljning av vykort och försäkring (Förlåt om jag störde dig någon gång under middagen!) till butiksförsäljning och offerter av stora datorsystem. En sak vet jag, jag kan sälja.

Så egentligen borde jag kunna sälja även kristen tro, eller hur? Jag har kunskap om produkten. Jag kan dess fördelar och nackdelar. Den är gratis. Den har fantastiska effekter...osv. Frälsning borde sälja sig självt, eller hur? Folk borde strömma till kyrkorna för att bli frälsta. Det är ju världens grej! Få evigt liv. Ett nytt liv utan syndens fördärv och förnedring. Bli vän med Gud. Ja, ni vet allt det där fina.

Varför är det så svårt att "sälja" frälsning?

Jag blev utskälld och utmanad av rektorn på min högskola i USA där jag läste teologi en gång i just denna fråga. Han undrade om jag verkligen påstod att han "sålde" tro och frälsning när han reste runt och evangeliserade. Jag svarade "nej" men jag hävdade att man inte kan prata om Gud eller frälsning eller sånt i termer som kommer från marknaden, typ "sälja", "fördelar", "värde" och sånt. Gud är ingen "vara eller grej" att få, frälsning är ingen transaktion (även om många förstår det främst så).

Så nu har Metodistkyrkan i Sverige fått grönt ljus av sina vänner i metodistfamiljen att lämna samfundet och bilda eget. Flytta ut. Stå på "egna" ben. Många glada röster hörs. Ryggdunkar. Smaljs. Det var väl i och för sig ganska väntat för inte har de som har jobbat för det här i Sverige under många år och som har då självklart har connections med de som sitter i andra årskonferenser undlåtit sig att försäkra sig om att det skulle gå vägen även i detta skede?

Jag glädjs med dom som tycker att detta är bra. Jag hoppas att de som ser fram emot ett nytt samfund och allt vad det innebär ska få se goda resultat. Jag önskar att detta nya samfund ska hjälpa människor att återigen inse att frälsningen är vad dom egentligen vill ha...och inte en resa till Phuket (eller ja just det, nu är det ju Kanarieöarna som är mest populära igen...) eller en 3D LED TV från Samsung (som iofs ser görfräck ut...).

Men jag tror inte att det är något för mig. Jag tror inte jag tror på det nya. Månne har jag fel och behöver ändra mig, men det har hänt förut...;).

3 kommentarer:

Lennart G C Johansson sa...

Så länge du inte överger det sjunkande skeppet när det sjösätts utan stannar kvar ett litet tag och försöker ösa det och täta läckor...

Ge inte upp!
Kritiska röster behövs och måste få höras.

När och om den nya kyrkan kommer så behövs de kritiska rösterna fortfarande för att hjälpa till att staka ut vägen, peka på felaktigheter och förmedla Guds ord i "kaoset"...

Fortsätt din profetiska gärning också i den nya kyrkan!

(Nej jag tror inte den nya kyrkan är ond och jag kommer själv stanna och "ösa" och "täta", men i dagsläget skulle jag rösta nej)

Lasse Svensson sa...

Jag tror stenhårt på den nya kyrkan! Men inte för ett ögonblick tror jag på den som en snabb fix för våra församlingar eller för kyrkligheten eller vad vi nu kan inbilla oss. I det avseendet tror jag inte på den nya kyrkan. Och inte för ett ögonblick på Metodistkyrkan, Missionskyrkan eller Baptistsamfundet. Jag tror på tex en sådan som du, Andreas, som kämpar och funderar - och jobbar! Jag tror på församlingen som går när Jesus säger sitt "Följ mig!".
Det tror jag på. Och jag tror att vi tillsammans kan skickliggöras av varandra och varandras traditioner och få våra ibland slöa verktyg skärpta i ett nytt sammanhang, en ny kyrka.

Andreas Kjernald sa...

@Lennart - tack för dina ord och din uppmuntran att stanna kvar i och sedan gå med i det nya. Det är ju just det där med att "det är bättre att vara med på tåget än att stå och klaga på perrongen" som Alf Svensson sa en gång...tror jag. Men är det sant?

@Lasse - Det är gött att höra att du tror på den nya kyrkan så hårt och att du tror att det kommer att bli ett sätt för oss att bli bättre och djupare och starkare. Du kanske kan få mig att se det på ditt sätt men för min del handlar det mycket om det här med inkarnationen...lite lätt så där. Man är kristen och följer Jesus i ett sammanhang och aldrig i ett vakuum. Varför väljer man sammanhang (till den mån man kan det)?
Givetvis kan inte en organisation göra något i sig. Världen blir inte räddad på grund av ett samfund utan pga Jesus. Men Jesus har märkligt nog tänkt sig att frälsa världen genom att använda sig av oss människor (vilka är använda av Anden) och vi människor har han tänkt samla och "organisera" i sin kropp, Kyrkan. Så allt hänger liksom ihop...Jesus-Kyrkan-Jag-Världen-och tillbaka. Därför spelar kyrka mer roll än vad man kan tänka...och därför vacklar min tro på det nya kyrkobygget eftersom det handlar om bra eller dåligt och inte "allt eller inget".
Är jag otydlig?

ShareThis