The opinions expressed on this blog are the personal views of Andreas Kjernald and do not reflect the positions of either the UMC congregations in Skien or Hvittingfoss or the UMC Norway.

onsdag 23 december 2009

Jesus föddes inte i Betlehem

Som en sista blogg"post" innan jul och nyår börjar blir det en tanke som får utvecklas lite här på bloggen. Som pastor finns alltid en tendens att försöka en ny vinkel eller ett nytt perspektiv på en bekant berättelse. Jul är ett praktexempel. Vad har inte sagts förut?

Själv kommer jag att tala om att det var änglarna som talade om för herdarna, och oss, vad julens budskap är. Ära åt Gud.Fred på jorden på dem han har utvalt.

Men det finns en annan tanke, eller sanning, som är både hyperaktuell och urgammal.  Kanske för att ingen förstår vad det handlar om. Kanske för att det är för "djupt". Kanske för att det finns andra heta potatisar som man "måste" behandla först (suck). I dessa dagar av privatreligion är det sällan man hör något om Treenigheten och sanningen jag talar om är den att Jesus föddes inte i Betlehem utan har alltid funnits som den andra gudomliga personen i Treenigheten.

I jultid handlar det mycket om Jesus. Jesusbarnet. Jungfru Maria. Josef. Stallet. Herdarna. Änglarna. De Vise Männen. Fåren. Ironiskt nog är det ytterst lite av allt detta som har med 24:e (eller 25:e) december att göra. Jesus föddes mer troligt på hösten. Vad hör julen till egentligen och vad är egentligen min poäng?

Jo, att om Jesus alltid har funnits så är allt i Gamla Testamentet lika mycket om Jesus som om Fadern som om Anden. Detta mörka hål i vår Bibelkunskap där allt möjligt hemskt tillskrivs en Gud som inte är som den kristna Guden (tvärtemot vad Jesus sa i Johannes 10:31...), där är det alltid den Treeniga Guden som talar, agerar, räddar, älskar, dömer, osv.. Detsamma gäller givetvis kärlek, nåd, frihet, försoning och allt det andra fina som vi är vana vid och som av någon anledning överväldigande (och felaktigt) tillskrivs Nya Testamentet. Det påverkar allt, det här med att Jesus alltid har funnits.

Så denna jul, 2009, vad är då julens budskap? Vad är det för en Gud som kom till jorden i ett litet barn? Vad betyder det och, framförallt, hur påverkar det dig och mig idag?
För det första, "vi har den Guden som finns och inte den Guden vi vill ha". Gud/Treenigheten är densamme igår, idag och i evighet. Våra åsikter och tankar ändrar inte på det. Jesus är Gud och som sådan evig, vilket borde räcka för Gamla Testamentet och även det som komma skall.
För det andra, vi måste förstå och ta det till oss att Jesaja hade rätt, "Men de ogudaktiga är som ett upprört hav, ett som inte kan vara stilla, ett hav vars vågor rör upp dy och orenlighet. Det finns ingen frid för de ogudaktiga, säger min Gud." Frid kommer med gudaktighet, eller dygd. Synd ger inte frid. Vad vi bestämmer är rätt eller fel, synd eller dygd, är oväsentligt. Våra handlingar och tankar och ord är vad de är i Guds ögon oavsett vad vi tror om dom. Har Gud haft en åsikt som människor har förstått i över 3000 år lär den inte ändra sig...Varför annars är frid och fred så omöjligt att finna, frid som håller inför Gud och medmänniska?
För det tredje, Gud/Jesus kom till jorden för att ge de han hade utvalt frid.
Vilka är dom?
Alla som tror på Jesus för det är i Jesus Fadern ger oss frid. Sin frid.

Julens budskap i år, som i alla år, är att i Jesus/Gud har vi vår frid.
Låt oss tillsammans och genom den Heliga Ande vara i Jesus i år.
Det är en God Jul.

Inga kommentarer:

ShareThis