The opinions expressed on this blog are the personal views of Andreas Kjernald and do not reflect the positions of either the UMC congregations in Skien or Hvittingfoss or the UMC Norway.

onsdag 13 januari 2010

Mindre människa och mer Gud, tack.

Patric Forsling drömmer om att bygga en ny kyrka. Hans artikel är bra och intressant och kan läsas här: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=199377.

Min kommentar är följande...en ny kyrka som främst är intressant, relevant och där Isabelle Ståhl och andra kan känna sig hemma har misslyckats innan den börjar. Det är en svår balansgång att gå, designerkyrka eller inte, att börja med människors (upplevda) behov eller inte. Men jag tror att det går att hitta en balans som är trogen Gud och Guds ord samtidigt som den "attraherar" utomstående.

Jag tror att den nya kyrkan, som jag gärna är med och bygger, är en kyrka som lever och finns i the Kingdom of God, fast i denna världen. Min grund är att det människor behöver och vill se är människor som är genuint och faktiskt och verkligt frälsta och lever i ett annat rike vilket totalt förändrar (läs förbättrar) deras liv. Folk vill se att det är skillnad och att det kristna livet som tror på alla möjliga konstiga men förunderliga saker faktiskt är sant och verkligt. På så sätt känner sig folk hemma hos oss på en mycket djupare nivå än om vi har samma åsikter som dom eller spelar samma musik. Som det står, "deep calls unto deep".

Jag tror absolut inte att vi kan bygga en ny kyrka, eller teologi, som tilltalar folk om vi missar denna poäng. Klimat, fattigdom och homosexualitet i all ära men kyrkan har större fiskar att steka än så. Kyrkans centrala uppgift kan sammanfattas med två ord, sin and salvation. Vi har pratat och gjort för mycket människa. Det är dags för kyrkan att "göra" Gud. Jag vill vara med i en kyrka som inte är av denna världen men ändå finns här.

2 kommentarer:

alert sa...

Bra artikel!

alert sa...

glömde webbadressen:
http://alertsweden.blogg.se/

ShareThis