The opinions expressed on this blog are the personal views of Andreas Kjernald and do not reflect the positions of either the UMC congregations in Skien or Hvittingfoss or the UMC Norway.

fredag 3 september 2010

Dom som lider...

...vet att Jesus är det enda som håller, gäller och funkar.

2 kommentarer:

Anders sa...

Nәkhëm•yâh′ [”Nehemja”] betyder "ha-Sheim [Skaparen] har tröstat".
I Nekhemyah kapitel 8 är det tydligt att Nekhemyah byggde sitt liv på Torah och såg det som viktigt att undervisa folket i Torah [”Moseböckerna”].

Du skriver: ” Kan vi, kära metodister, ge liv åt grushögen som är kvar av vårt kära samfund. Svaret är givetvis "nej"... men Gud kan. Om vi bekänner, sörjer, ber och fastar en lång stund...om vi vandrar där vi är och inser detta.”

Det är tydligt i kapitel att Nekhemyah bekänner de Torah-överträdelser om Israel har begått. Skaparen förändras inte. Hans direktiv gäller fortfarande.
I det förnyade förbundet som beskrivs i Yirmeyahu [”Jeremia”] 31 är det profeterat att Skaparen ska lägga direktiven i Torah (inklusive förbudet att inte äta fläsk och att inte äta skaldjur) i dem som tillhör det Bibliskt-definierade Israels hjärtan. Ett krav för att vara med i de olika förbunden i den judiska Bibeln har alltid varit att man gör sitt bästa att praktisera direktiven i Torah icke-selektivt. Skaparen ändras inte – Malakhi 3:6. Således ändrar Han inte Sin vilja.
Det förnyade förbundet slöts när Ribi Yehoshua – Messias - levde. Ribi Yehoshuas – Messias - ursprungliga undervisning var i enlighet med direktiven i Torah och den förvrängdes sedan av hellenister [not 1]. Den förvrängda undervisningen finns nu att läsa i ”Matteusevangeliet”. [not 2]

Att följa Messias undervisning – leder en in i att observera direktiven i ”Moseböckerna” – och leder en i en levande och riktig relation med Fadern, vilket är väldigt meningsfullt!!!

Noter
1: http://bloganders.blogspot.com/2010/07/matteus-517-20-i-den-ursprungliga.html
2:Läs mer om Ribi Yehoshua – Messias – på hemsidan Netzarim

Andreas Kjernald sa...

Hej Anders,

Tack för ditt inlägg. Jag märker att du är väldigt intresserad av att hålla ihop GT med Jesus och att den som lever och lär som Jesus ska leva enligt Torah, och hela GT.

Jag kan tyvärr inte riktigt förstå hur det skulle gå att få ihop. Antingen är man jude eller så följer man Jesus. Hur många gånger säger inte Jesus "Ni har hört sägas MEN JAG säger er...". Det verkar som om dit stora bekymmer är att få ihop Johannes 10:31 och det nya förbundet och hur de första kristna judarna förstod vad det innebar att följa Jesus...t.ex. hur många lagar från Torah som man FÖRESLOG att nya Jesu lärjungar borde följa (svar: 4)

Jag måste erkänna att om du vill leva som jude enligt Torah så är det helt upp till dig, men jag kan inte riktigt se hur du även vi leva som Jesus efterföljare. Men du kanske kan hjälpa mig förstå hur du tänker.
Vad säger du om Paulus t.ex., en Farisée om någon?

ShareThis