The opinions expressed on this blog are the personal views of Andreas Kjernald and do not reflect the positions of either the UMC congregations in Skien or Hvittingfoss or the UMC Norway.

onsdag 21 oktober 2009

En ren och skär lögn!

Sannolikt kommer idag samfundet Svenska kyrkan att besluta att godkänna homosexuella äktenskap och därmed rita om den teologiska kartan i Sverige.
Man kan tycka vad man vill i sakfrågan men att som i en artikel i DN, http://www.dn.se/nyheter/politik/dags-for-beslut-om-samkonade-aktenskap-1.978886, säga att kyrkan aldrig har varit enig i denna fråga rent teologiskt och historiskt är en ren och skär lögn. På vilka grunder hävdar John Voss på QX detta? Såvitt jag vet har Katolska kyrkan, Ortodoxa kyrkan (alla patriarkat), och samtliga större protestantiska samfund genom alla tider haft samma syn, dvs. att homosexualitet är en synd tills för några år sedan. Vilka större samfund/kyrkor har innan 1950 hävdat att rent Bibliskt och teologiskt är homosexualitet inte en synd?

Det är viktigt att skilja på debatt och debatt. Homosexualitet kan liksom alla andra frågor omprövas och förändras i en kyrka. Den fria viljan är fri. Ingen måste vara med. Ingen måste tro. Men bara för att man ändrar på en historisk och ekumeniskt stabil trosfråga gör inte saken rätt eller riktig eller Biblisk. Om man t.ex. väljer att tro på universialism, dvs. att alla kommer till himlen oavsett vad dom gör och tror i livet, kan man göra det...men kalla det för Guds och världens skull inte för kristendom.
Om man inte tycker om kristendomen är det inget tvång att vara med. Den rike mannen hade ett val att göra och han valde att behålla sina rikedomar istället för att följa Jesus! Detsamma gäller här. Om man inte tycker om att homosexualitet är en synd får man välja på sin "jordiska rikedom" eller att följa Jesus. Valet är fritt. Det fantastiska med Jesus är att han bjöd in alla, inte att alla hängde med.

2 kommentarer:

Victor Svedberg sa...

Exkludera på du så välkomnar vi dom som inte får plats i den finare kyrkogemenskapen med "renlärda kristna ekumener".

Alla dina argument går att vända på, bara för att en fråga är "ekumeniskt stabil" betyder det inte per automatik att kyrkan har rätt. Fråga Galileo Galilei vad han anser om argumentet "kyrkan är enig, därför är det rätt".

Vi är modiga kristna och du behöver inte se oss som dina patienter. Vi står upp mot kyrkan där den förtrycker och i de flesta fall har det belönats i efterhand, även fast priset ofta blivit högt för de som vågar gå emot kyrkan.

Vad du också måste komma ihåg är att det är en teologiskt komplex fråga och eftersom du har en blogg med rubriken "Tänk till, vet varför du tror" så kan det kanske vara en idé att behandla frågan därefter.

Medans du försvarar din uppfattning så jämför många "rättroende kristna" kristna mina homosexuella vänner med pedofiler, evangelikaner i USA går runt med skyltar om att homosexuella kommer brinna i helvetet, folk lever världen över som homosexuella utan att kunna berätta för någon av sina kristna vänner i rädsla för förföljelse och sitt självaste liv! Om du tror att Jesus kommer ge dig en kaka när ni återses, för att du lär sanningen och hjälper till att upprätthålla dessa strukturer, ja då tror jag att du är naiv.

Läs lite om vad Jesus och Bibeln säger om ränta och gör jämförelser med denna fråga betrf. "Vedertagen sanning inom kyrkan".

Vi har ett kort liv på jorden och ett liv i evigheten att se fram emot, men för att det ska bli en trevlig vistelse så förutsätter det kanske att vi "tänker till och vet varför vi tror" i denna våran stund på jorden.

Vänligen,
Victor Svedberg

Andreas Kjernald sa...

Victor (och ni andra som klickade "fel"):
Det som överraskar mig mycket i denna debatt om homsexualitet är att det verkar som om dom som tycker att det är helt ok att kalla sig för homosexuell (utlevd sådan) och kristen hävdar med näbbar och klor att deras syn inte är så radikal eller så konstig, som om dom är ödmjuka och kärleksfulla och toleranta människor.

Det är fullständigt omöjligt att ni har missat att denna fråga är så radikal och så kontroversiell som debatten visar, eller att det överväldigande majoriteten av kristna kyrkor genom historien har "Tänkt till" och kommit till "tro" att det inte går att ändra på Bibelns/Guds syn att det är lika syndigt att ha heterosex utanför äktenskapet som det är att ha homosex, samt att homosex aldrig kan leda till ett äktenskap.

Hävdar någon att vi Protestanter har tänkt till längre och djupare än den Katolska och Ortodoxa kyrkan i denna fråga? Att nu idag, och under de senaste 50 åren, har sanningen kommit fram att Gud tycker att homosexualitet är ok därför att samhället tycker det, eller ytlig teologi och klipp-och-klistra Bibelstudium? Är det inte ens lite misstänksamt för er homosex-förespråkare att homosexualitet har förekommit i alla tider och det har fördömts i Bibeln under alla tider, antika som på Jesu tid som på vår? Är det förtryck att kalla synd för synd? Är Paulus en förtryckare? Är Jesus en förtryckare?

Den här frågan handlar om Bibelsyn, men också om villigheten att välja att inte skapa en teologi utifrån önskemål. Frågan om t.ex. "ränta" är otroligt mycket mindre viktig än denna fråga, bl.a. eftersom NT har mycket lite att säga i denna fråga jämfört med homosexulitet.

Att liberala teologifantasier får mer utrymme i media är ganska vanligt. Att hävda "tolerans" och "inklusivism" är också vanligt. Däremot är det inte lika lätt att hävda att Jesus tolerarade allt och alla. Det måste finnas gränser och det gör det. Varför är det så svårt att finna sig i det finns synd och det finns helighet?

Det är en absurd jämförelse att säga att vi som tror att Bibeln är tydlig och inte alls så komplex som vissa vill påstå i denna fråga är på samma nivå som så kallade kristna som skriker slagord och fördömer folk till helvetet.
Den som behöver tänka till är du, Victor, för det är en väsentlig skillnad att se människor som patienter eller objekt för vrede.

Alla kommer inte till himlen, Victor, även om det vore trevligt. Bibeln är Guds ord och den säger tydligt att vissa, däribland homosexuella, inte kommer in i himmelriket, oavsett var du läser (GT eller NT). Det är inte min åsikt, jag är bara budbärare. Jag vet hur det är att mötas av Bibelordet och bli kallad syndare. Inte roligt. Men inte ändrar jag i Bibeln så att Gud helt plötsligt är ok med min synd. Varför gör du?
Den som inte lyder Jesus älskar inte Jesus.
Den som inte älskar Jesus känner inte Jesus.
Den som inte känner Jesus kommer inte in i himlen.
Alla är välkomna.
Omvänd er och tro! (Jesus)

ShareThis