The opinions expressed on this blog are the personal views of Andreas Kjernald and do not reflect the positions of either the UMC congregations in Skien or Hvittingfoss or the UMC Norway.

lördag 3 oktober 2009

Vapen och annat livsviktigt

Det är intressant, mest på ett negativt sätt, att se hur Kristdemokraterna sakta men säkert förändras. Inte för att jag sätter särskilt mycket tillit eller hopp till politiken att förändra världen, men som en som har bott i vapnens förlovade land, USA, i tio år förundras jag över detta i påfund att under glada toner i dagarna prata sig varm om vapenindustrin. Se artikel: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=185355

Precis som KD (rättare sagt Hägglund) gjorde angående abort frågan för några år sedan.

Hur kan ett politiskt parti med ordet "Krist" gå i god för en vapenindustri eller abort"industrin"? Det må vara under paroller som "alliansfrihet" eller "valfrihet" eller "arbetstillfällen" men i slutändan handlar det ändå om det moraliska ansvaret. Finns det begreppet kvar?

I USA var många vänner till mig stora vapen vänner. Det var ett i handskfacket, ett under sätet, ett bakom sätet, ett bakom solskyddet och ett annat vapen på hemligt ställe. Utifallatt...Tanken var att kunna försvara sig, typ när högskolan Virginia Tech fick uppleva en skolmassaker för några år sedan och vapenvännerna påpekade att om de andra eleverna hade haft vapen kunde de ha skjutit förövaren tidigare än polisen och stoppat blodbadet. Hmmmmm. Tiotusentals pistoler i händerna på regelbundet fulla, hormonfyllda ungdomar på liten yta i nära förhållanden.

Låt det påpekas att vapen i sig inte är onda, liksom min hand inte är ond. Valet att använda min hand, eller ett vapen, till att göra ont är ont. Eller synd. Men har vi helt tappat förnuftet, eller åtminstone vår Bibelkunskap? Paulus var en god psykolog. Han rådde oss att "fly ungdomens lustar/begär" för han visste hur farliga dom var/är för ett Jesusliknande liv. Det är detsamma med vapen. "Fly vapen" för vi vet hur farliga dom är. Vi vet att vi inte alltid kan behärska oss eller ta det lugnt.
Vapen är redskap för död och lidande oavsett hur moraliskt försvarbart vi säger att det är att tillverka dom. Knarklangare kan säga att det är försvarbart att sälja knark eftersom dom inte tvingar folk att använda knark.

På engelska heter det "slippery slope" vilket betyder en hal backe. Det är farligt att avsäga sig ansvar bara för att man tillhandahåller. Jag håller med vårt svenska sändebud från FN (vars namn jag nu glömt) som reste till Sudan och kom hem och berättade att det viktigaste vi kunde göra för att förbättra situationen var att sluta sälja vapen, inte en massa galor.

Sluta sälj vapen, Sverige, åtminstone i Kristi namn!

Inga kommentarer:

ShareThis