The opinions expressed on this blog are the personal views of Andreas Kjernald and do not reflect the positions of either the UMC congregations in Skien or Hvittingfoss or the UMC Norway.

onsdag 24 mars 2010

Alla har en lösning men ingen vet problemet

Det är fascinerande för mig att i denna process att bygga ett nytt samfund se och läsa hur nästan alla inblandade har en teori eller en plan eller en lösning på hur det ska bli bra...samtidigt som ingen vet varför vi har hamnat där vi är med katastrofala medlemssiffror.

Alla vill till himmelen men ingen vill dö - Alla har en lösning men ingen vet problemet.

Ofta är det som har varit "fel" och stelt, som ett korallrev där bara det stela skalet finns kvar. Ur detta påstående, som inte är en analys av problemet, kommer ofta lösningar som bygger på att öppna upp och jämna trösklar. Det gamla har varit för instängt, för insnöat, för stelt, för diskriminerande, osv.. Här finner man ofta de som tycker att samhället har sprungit ifrån kyrkan och kyrkan måste anpassa sig, framförallt i samhällets fråga nummer 1 och favoritämne...sex. Kyrkan måste hänga med i utvecklingen för samhället har inte fel.  Man blir inte en motpol till samhället utan en medvandrare som erbjuder tillfälle för fördjupning och eftertanke utan att kräva något. Man vill inte stöta sig. Så då talas det om abort, preventivmedel, skilsmässa, hbt som helt ok.

På andra sidan, där jag känner mig mer hemma, finner man ofta att man är emot. Det mesta. Det är samhället det är fel på, inte kyrkan. Detta gör anpassning mycket svårare för hur anpassar man kyrkan till ett samhälle som inte bryr sig? Det är ju samhället som måste anpassa sig efter hur kyrkan tror och lever. Här talas det inte om sexualitet så värst mycket, förutom i respons till den andra sidan som vill förändra och anpassa. Här talas det om synd eller frälsning. Teologi istället för GP och DN. Världen måste omvända sig från sina synder och tro.

Men ingen vet vad problemet är. Ingen vet varför det har gått så dåligt för vårt samfund. Vi har lösningar på ett problem som ingen vet någonting om. Knappast är det kyrkans roll och position i sexualitetsfrågan som har varit det stora hindret som nu när det tas bort kommer att öppna dammportarna. Knappast är det troligt att samhället kommer att ändra sig och anpassa sig till synd och frälsning.
Jag har inte heller något svar på vad problemet är och har därför börjat fundera på om det inte vore bättre att försöka lista ut vad som har orsakat vårt problem innan jag kommer med förslag på hur vi ska fixa till det, dvs. vinna nya människor för Jesus och göra lärjungar av alla.

Vad har gått snett?

4 kommentarer:

tanksjalvpa sa...

Bra att du tar upp detta. Tror kanske vi har talat och analyserat en hel del, dock finns rätt lite skrivet.

Metodistkyrkans utveckling är nog rätt typisk.
Vi etablerades i Sverige under 1860talet
1909 var vi flest (16000 medlemmar + vänkrets)
Fram till 1930-talet byggde vi kyrkor.
I tex Pingst sa man att en församling behöver nytänka vart 15e år; bygga om kyrkan, flytta, bytta nytt. Vi finns i stort sett där vi fanns 1930 - mkt har hänt sedan dess. Kanske har 5-6 förnyelselägen försummats på varje ort.

Jag är rädd att en hel del av förklaringen finns just här. Vidare tror jag att vi inte varit frimodiga nog att utveckla en svensk metodism (eller frikyrklighet) vid sidan av statskyrkan, det stora ungdomsarbetet gick i spinn och förlorade höjd efter Andra världskriget - missade chanser.
Nu ställer vi oss tillsammans för att finns dagens utmaningar och Jesu kallelse. Tilldragande, inte frånstötande ska vi bli./PA

Tänk själv / Läsa i livet sa...

bytta nytt - ska vara bygga nytt.

pastorns Ingridienser sa...

Tack! det är väl detta du beskriver som är det viktigate samtalet. Kan vi samtala om det- och inte va för snabba med svaren, utan söka det gemensamt i bön. Då har vi verkligen ett fokus- Samt Jesus och bönen i centrum.

Andreas Kjernald sa...

Hur mycket kostar det att anlita Sifo?

ShareThis