The opinions expressed on this blog are the personal views of Andreas Kjernald and do not reflect the positions of either the UMC congregations in Skien or Hvittingfoss or the UMC Norway.

onsdag 31 mars 2010

...nu råder mörkrets makt...

Det stora perspektivet.

Ibland, eller oftast i min mening, är det nödvändigt att vi lyfter blicken från våra hobbyfrågor och tar ett steg tillbaka. Det är så lätt att fastna i någon av alla dessa "viktiga" frågor och samtidigt missa själva poängen. Det är lätt att fastna i fina formuleringar och kloka tankar...men vi inte är centrum i universum. Det vi tycker är viktigast är inte alltid det viktigaste.

Just nu trängs Passionsveckan med det nya samfundet om vår uppmärksamhet. Det borde inte vara så för jämförelsevis är frågan om det nya samfundet mer eller mindre meningslös. Men som vanligt är Jesus fullständigt meningsfull och det är hans ord som ger oss det stora perspektivet.

Orden i rubriken tillhör Lukas 22:53 och kommer ur Jesus mun. För min del är dessa bland de hemskaste orden i Bibeln. John Wesley kommenterade denna vers med att "the time when Satan has power". Det är omodernt. Det är lite pinsamt. Men Jesus säger det så.... Det finns en ond makt som kämpar emot Gud. I början av Jesus "ministry" på jorden blev han frestad av densamme. Djävulen alltså. Nu har alltså vår motståndare, denna Satan, sin chans. Gethsemane. Nu är det hans tid. Hur kul låter det?

I det stora perspektivet handlar påsken om Guds seger över Djävulen. Endast "Upplysningstidens" (Förmörkelsetidens) lobotomi har fått oss att tro att nu är allt bra...att sånt där tillhör sagor och fabler...att vi inte har något att frukta längre. Det som krävde Jesus död på korset nu är något vi klara av på egen hand...eller så har Djävulen lugnat ner sig...eller så finns han inte längre...om han någonsin fanns. Så påsken blir en minnsestund. Vi minns vad Jesus gjorde och tänker fina, religiösa tankar.

Vad skulle Petrus säga om det, han som högg vilt omkring sig när romarna kom?
...er motståndare djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter vem han skall sluka. Gör motstånd mot honom, orubbliga i tron, och tänk på att era bröder här i världen utstår samma lidanden. All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er... 

Påsken är otroligt aktuell. Det stora perspektivet innebär att Jesus är det enda som står mellan oss och Djävulen och att Jesus död egentligen var vår död. Det är svårt att tänka sig med det finns någon som är så ond att det enda som gäller är vår död och smärta. Utan nåd. Utan barmhärtighet. Utan en andra chans.
Jesus dog vår död så vi skulle kunna slippa. I Jesus kan vi känna oss trygga. Om vi omvänder oss, tror och står fasta. Det stämmer fortfarande.

Inga kommentarer:

ShareThis